сряда, 8 декември 2010 г.

Росица Занкова

Потомствения майстор керамик Росица Занкова получава своите първо познания в този занаят от своите дядо и баба. В град Троян учи в специализираното училище за керамика СХУПИ в паралелка за реставрация и консервация на керамиката и завършва като отличничка на випуск 2001. По време на обучението си печели много първи награди от конкурси в България и чужбина. Участва в множество изложби и международни пленери. Получава и покани за работа в археологически експедиции водени от професор Йордан Алексиев и доктор на историческите науки Иван Христов и организирани от Велико Търновски университет. Получава майсторско свидетелство по занаята през 2004 година и след това участва в проекти на РЗК Ловеч.

В момента работи и демонстрира на гостите занаята си в своето керамично ателие, намиращо се в нейния дом в родното и село Орешак. Своите уникални изделия тя изработва ръчно от глина и естествени материали. Работи съвместно с НИХЗИ в с. Орешак като демонстрира (по предварителна заявка) занаята на посетителите на комплекса, който е уникален за страната с това, че е единственото място, където майстори на художествени занаяти и изкуства от България и чужбина излагат творбите си. Получава целогодишно покани за участие в множество занаятчийски изложения, борси, базари, панаири и събития, свързани с празници на населени места като демонстрира своя занаят по автентичен начин на крачно грънчарско колело и запознава повече хора с него.

Учила е на занаята министъра по европейските въпроси г-жа Гергана Паси, президента г-н Георги Първанов и много други видни личности, също така и деца със специални нужди и потребности. Организира проекти за сближаване на колективи. Дава възможност за изява на нови бъдещи таланти. Прави изкуството и занаята достъпни, значими и ценни за всички. Създава позитивен начин на мислене и духовно развитие. Живее и работи в хармония със света.

За връзка с майстор Росица Занкова:
GSM: 0878 590590, 0888 279319
E-mail: r_t_zankova@abv.bg
Уебсайт: http://www.artceramiczankova.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар